среда, 17. децембар 2008.

Cimet, med, karanfilić- rajski medenjaci!




Predpraznični dani se ovde u Grčkoj ne mogu zamisliti bez medenih kolača zvanih melomakarona. Svaka žena, koja iole sebe naziva domaćicom, mora na stolu, u velikom tanjiru sa Božićnim motivima, da ima ove rajske kolače posute krckavim orasima. Neke od njih, koje su manje "zaludne" od mene, biraju da kupe gotove melomakarone iz poslastičare koje su, da se razumemo, podjednako ukusne i aromatične, ali za mene je zadovoljstvo neuporedivo veće kada mogu da zaronim svoje ruke u lepljivo testo zamirisano cimetom, korom od pomorandže i karanflićem i oblikujem po želji te rajske medenjake, a onda da ih obogatim beskrajno slatkim sirupom od meda i šećera. Zašto "rajske"? Zato što zamišljam da u raju stalno miriše na Božić, na med i cimet, na sreću, na praznike, na detinjstvo...
Jedne večeri, ostavši sama kod kuće, dete je spavalo, a na TV-u se prikazivao "X-factor", reših da isprobam recept od Argyro Mparmparigou, koja svakodnevno kuva u jutarnjoj emisiji "Kafa sa Eleni". Žena je zmaj, a njeni recepti UVEK uspešni!
To veče je bilo magično, svaki ugao kuće je ispunjavao začinjeni, topli miris medenjaka, negde u pozadini se osećala pomorandža koja kao da je želela da ublaži slatkoću i mednu silinu. Dok sam utapala pečene kolačiće u sirup menjali su boju, postajali tamniji i aromatičniji, upijali su tu čarobnu tečnost i harmonija je postignuta. Magija je upotpunjena seckanim orasima posutim preko medenjaka koji su bili spremni da ponosno paradiraju na stolu i čekaju isprobavanje koje je odmah usledilo. Kako odoleti?Nemoguće.
Recept za medenjake (jesam li naglasila da su posni?)
Za testo:
oko 9 šolja za čaj brašna
1 šolja šećera
3 šolje maslinovog ulja
2 kafene kašičice praška za pecivo
1 kafena kašičica sode bikarbone
1/2 supene kašike mlevenog karanfilića
1/2 supene kašike mlevenog cimeta
rendana kora od cele pomorandže
šolja isceđenog soka od pomorandže

Za sirup:
1/2 isceđenog soka od limuna
4 šolja šećera
2 šolje meda
4 šolja vode


Postupak: Pomešati brašno sa praškom za pecivo. U drugi sud razmutiti sodu bikarbonu u sok od pomorandže, dodati šećer, mešati da se delimično istopi šećer, dodati ulje, promešati, dodati karanfilić, cimet i rendanu koru od pomorandže, promešati sve zajedno. Sada dodajemo brašno malo po malo, možda neće trebati da iskoristite svo brašno, dodajemo ga sve do trenutka kada tečnost upije brašno i testo postane veoma meko. Tajna u dobrim medenjacima je da se testo NE SME INTENZIVNO MESITI, jer inače postaju tvrdi i neće dobro upiti sirup. Znači, testo mora biti veoma mekano, ali dovoljno tvrdo da se oblikuje u željeni oblik. Tepsiju za pečenje obližiti papirom za pečenje, a svaki medenjak tu i tamo nežno probosti viljuškom. To se čini da kasnije sirup prodre u unutrašnjost medenjaka i postanu sočni i mekani.
Peći na temperaturi od 160-170 stepeni C, oko 25 minuta sve dok ne dobiju rumenu boju. Nemojte ih prepeći! Izvaditi iz rerne i ostaviti ih da se potpuno ohlade.
Pomešajte sve sastojke za sirup u šerpicu i kuvajte ga oko minuta. Smanjiti vatru, ne sklanjati šerpicu sa sirupom sa ringle, ali paziti da sirup ne vrije, već samo da se održava toplim, ubacujte pečene kolačiće u isti. U zavisnosti od veličine šerpe, ubacujte po 5-6 kolačića. Ostavite ih u sirupu sa jedne strane oko 2-3 minuta, zatim ih okrenite i ponovite postupak naredna 2-3 minuta. Na taj način medenjaci upiju dovoljno sirupa da budu mekani. Naravno, ako želite da spolja budu mekani, a iznutra krckaviji, ostavite kolačiće oko 1-1,5 min. u sirupu sa obe strane.
Vaditi medenjake kašikom sa rupicama u veliki tanjir i svaki posuti, dok su vrući, seckanim orasima.

Obećavam da će vas miris i ukus ovih medenjaka potpuno osvojiti, ali PAZITE- možete steći zavisnost od njih!

5 коментара:

  1. Dobrodosla u blog-vode! Mnogo ti zavidim sto imas izbor i mozes da ostanes kod kuce sa decom, i uzivas u stvarima koje zaista volis!

    Cula sam za malomakarone, naravno nikad probala. Izgledaju stvarno ukusno, hvala na receptu, dodajem ih na svoju "isprobati" listu (koja samo raste!)

    Veliki pozdrav iz Beograda,
    Maja (mamajac)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala na dobrodošlici. Jedva čekam da se družimo i razmenjujemo naša kulinarska iskustva!Pozdrav!

    ОдговориИзбриши